Skilsmissefamilier og stedfamilier

Næsten hvert tredje ægteskab ender med skilsmisse, og nye familier dannes i mange forskellige varianter.

Når drømmen brister

En beslutning om skilsmisse kan være rigtig og nødvendig. Men den efterlader altid begge parter med sår på sjælen over at måtte opgive den drøm, de havde om et lykkeligt og udviklende fællesskab. Følelserne veksler imellem sorg – vrede – afmagt – skyld – lettelse og bekymringer om fremtiden. Det er en krævende proces at komme igennem en skilsmisse og forsone sig med de bristede drømme, uanset om man er den, der går eller den, der bliver forladt.

Når far og mor bliver skilt

Også børnenes fundament rystes af skilsmissen. Hos en del børn manifesterer dette sig tydeligt i form af følelsesmæssige ændringer eller psykosomatiske symptomer. Andre børn reagerer ikke umiddelbart påfaldende, men isolerer sig med deres tanker og spekulationer - ofte for ikke at belaste far og mor, som jo har det svært i forvejen.

Partnerskab kontra forældreskab

Forældres indbyrdes kærlighed og partnerskab kan ophøre - men når der er børn, fortsætter det fælles forældreskab resten af livet. Samarbejdet kan være umådelig svært oven på en måske konfliktfyldt skilsmisse. Men børnene bliver ved med at elske både far og mor, og deres trivsel er helt afhængig af, at de voksne formår at behandle hinanden ordentligt.

Både for børn og voksne kan venner og familie være en uvurderlig støtte. En del mennesker oplever derudover behov for professionel hjælp for at komme så helskindet som muligt igennem omvæltningerne - og for at kunne opbygge en fremtid, som ikke domineres af smerten over bruddet.

Stedfamilier

Sammenbragte familier er hverken bedre eller ringere end andre familier, men de er på nogle områder anderledes og byder på særlige udfordringer. Det giver en mangfoldighed af både muligheder og faldgruber at skulle forholde sig til

  • dine – mine – og måske vores børn
  • diverse hold søskende, forældre og bedsteforældre
  • samarbejde og fælles forældreskab med ex-konen/manden
  • medbragte erfaringer fra de tidligere familier
  • rollen som stedmor/far
  • at være mor / far på deltid
  • at få plads til kærlighedsforholdet
  • forskellige normer
  • sårede eller måske forbudte følelser

Det kræver mod og kærlighed - og oprigtig vilje til at udforske både sine egne og hinandens sårbarheder, bevæggrunde og intentioner. Professionel rådgivning eller terapi kan være en hjælp i denne proces.

Se også Forældrerådgivning/familieterapi


Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte mig: mail@ingeborgsick.dk eller tlf. 60 19 33 21